Koje su prednosti aluminija naspram drugim materijalima?

Materijal s najboljom i najtrajnijom završnom obradom: inox zahtjeva povremenu njegu i poliranje. Naročito u području blizu mora, željezo zahtjeva redovito bojenje i otklanjanje hrđe, pocinčani i obojani materijali imaju problem ljuštenja boje usred djelovanja cinka. Završni sloj boje kod pocinčanih i željeznih PERGOLA još nije dostigao kvalitet i ujednačenost sloja boje kao kod plastifikacije prahom za aluminij.
Dizajn aluminijskih PERGOLA je nedostižan u odnosu na druge materijale.
Aluminij je kao materijal najbolji izbor po cijeni, dizajnu, trajnosti, održanju i kvalitetu.

Kako pripremiti podlogu za ugradnju pergole?

Pergole moraju biti na čvrstoj betonskoj podlozi. U pod sidrimo navojnim šipkama s dvokomponentnom kemijskom tiplom gornji dio navojne šipke oblažemo tekućom gumom što onemogućava prodor vlage u hidroizolaciju.
Kada pergolu sidrimo jednim dijelom na zid građevine koristimo distancere ako zid ima stiropor fasadu i posebna pažnje se pridaju izolaciji od vlage.
Dio zida na koji se sidri je poželjno da bude betonski pa je poželjno zabilježiti položaj betonskog dijela prije završne fasade.
Prilikom ugradnje pergole posebna pažnja se daje hidroizolaciji kako dijela koji se oslanja na fasadu tako i stopa koje se ugrađuju na pod tako da se posebno izoliraju spojni elementi s betonskom pločom ili se izvedu plivajuće metalne ploče prije izvedbe estriha.

Koji su predviđeni rasponi za ugradnju pergole?

Da bi funkcionirali besprijekorno biloklimatske pergole imaju ograničenja u dimenzijama u kojima se pergole mogu proizvoditi iz jednog dijela. Ako dimenzije prelaze ograničenja pergole se rade s više stupova i unutarnjih pregrada. Kod aluminijskih klasičnih ili pergola s izo panelom preporučeni raspon između stupova je 3 m.
Bioklimatske pergole imaju isključivo elektromotorni pogon.
Za ugradnje biklimatske pergole je potrebno predvidjeti napajanje kabelom 3 x 1,5 mm na fasadi ako se pergola naslanja na objekt ili na mjestu jednog od stupova ako je pergola samostojeća pošto je elektronika smještena u jednom od stupova.
U slučaju da je pergola s grijalicama kabel mora biti 3 x 2,5 mm.

Kontaktirajte Profil Tehniku